VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Wereldhave verliest door waardedaling vastgoed en toenemende leegstand

Het vastgoed van Wereldhave heeft het afgelopen halfjaar 3,1 procent aan waarde verloren. Dat, in combinatie met toenemende leegstand leidde tot een verlies van 13,9 miljoen euro. De winst uit verhuur van vastgoed steeg daarentegen met 8,5 procent tot 58,6 miljoen euro.

Dat blijkt uit cijfers die het vastgoedfonds vrijdag presenteerde.

In de eerste helft van 2008 boekte Wereldhave nog 52,4 miljoen euro winst. De belangrijkste reden voor de winstdaling komt door een herwaardering van 82,7 miljoen euro negatief, aldus Wereldhave. De afwaardering van 3,1 procent van de portefeuille is verdeeld over alle landen en sectoren.


Leegstand
De leegstand van de gebouwen steeg van 5,3 procent over geheel 2008 naar 10,3 procent in de eerste zes maanden van dit jaar. In het tweede kwartaal daalde de leegstand licht ten opzichte van het eerste kwartaal: van 10,4 procent tot 10,1 procent.

Een concrete winstverwachting wil Wereldhave niet geven. De vastgoedwaarden blijven naar verwachting in 2009 onder druk staan.

Het directe resultaat hangt dit jaar af van het tempo waarin de leegstand kan worden herverhuurd. Daarnaast spelen factoren als de rentetarieven en wisselkoersen mee.

Het AEX-fonds wijt de toename van de leegstand in 2009 aan twee kantoren, in Parijs en Washington DC. Het pand in Parijs wordt momenteel aangepast aan de laatste eisen op het gebied van duurzaamheid en wordt eind september weer opgeleverd.

Gevolgen crisis
Meer dan een derde van huurinkomsten van Wereldhave komt uit Spanje, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. Dit zijn alle drie landen waar de vastgoedmarkt hard is geraakt door de financiële crisis. Daar komt bij dat bijna de helft van de inkomsten uit kantoren komt. Dit deel van de markt is relatief gevoelig voor het economisch tij.

De vastgoedmarkt zit al sinds 2007 in zwaar weer. Na fikse waardestijgingen in de voorgaande jaren, zijn de vastgoedprijzen inmiddels scherp gedaald. Ook de Nederlandse beursgenoteerde vastgoedondernemingen hebben hier last van. Onder meer Corio, Unibail Rodamco en Eurocommercial Properties maakten eerder ook al omvangrijke afschrijvingen op hun bezittingen bekend.



Gerelateerde artikelen